top of page
Yazarın fotoğrafıLead Fit

Lead Fit-Dünyayı en çok ne kaygılandırıyor? IPSOS - Global Sonuçlar,Kaygı Çağı- Sorular ve Okumalar



Kemal Sayar Salgın Zamanında Ruh Sağlığı kitabında, bu dönemi kaygı çağı olarak adlandırmış ve dönemin zorluğunu şu satırlarla anlatmıştı.


"Yüz yılda bir esen ölümcül bir salgın fırtınası bizi evlerimize ve korkuya hapsetti. Görünen o ki bu salgın geçse bile ardında bir ruhsal enkaz bırakacak. Bu süreç içinde her birimiz âdeta mikrobiyolog kesildik, sürekli haber izlemekten malumat yorgunu olduk. Sürecin belirsizliği pek çoğumuzda kaygıya ve ümitsizliğe yol açtı. Bir kaygı çağında yaşıyoruz artık. Yumrukları gözümüzle seçemediğimiz bir yerden yiyoruz."


Hal böyleyken, Ipsos'un Ağustos ayında yayınladığı , What Worries The World- Dünyayı ne kaygılandırıyor araştırması, global olarak bir salgın haline gelmiş "kaygı" konusuna büyük resimden bakmamıza olanak sağlayabilir.


Araştırma sonuçlarına bakıldığında, en çok göze çarpan meseleler,


Aşıya rağmen, koronavirüs hala endişenin en büyük nedeni. Yani virüsün kendisi ve hayatta kalmak- kaygının hala temel tetikleyicisi. Ankete katılanların üçte birinden fazlası (%37) pandemiyi bugün ülkelerinin karşı karşıya olduğu ilk üç soruna yerleştirdi. Ardından işsizlik, sosyal adaletsizlik, fakirlik, finansal ve politik yolsuzluklar, şiddet ve suç geliyor.


İklim değişikliği, bazı ülkelerde yükselen bir endişe ama genel olarak listede sadece sekinci sırada...

Ankete katılan 28 ülkede, ortalama olarak %64'lük bir oran, ülkelerinde işlerin ters yöne gittiğine inanıyor. Türkiye de karamsar bakan ülkeler arasında, hatta son sıralarda. Ankete katılanların yüzde 87'si ülkede işlerin yanlış yönde ilerlediğini düşünürken, sadece 12'si doğru yönde ilerlediğini söylüyor.

Raporun tamamını buradan indirebilirsiniz.


İşlerin iyi yönde ilerlemediğine bu kadar inanıyor ve kültürel, toplumsal, ekonomik, politik, bütün boyutlarda kaygılarımızı tetiklemeye bu kadar müsait bir düzen- dönemin içinde yaşıyorsak, üzerinde anlaşabileceğimiz en kritik çözüm sanıyorum, kaygıya karşı kendi bireysel çözümlerimizi bulma zorunluluğu...


Eğitimlerde ya da koçluklarda sıklıkla gündeme gelen, peki şimdi ne yapalım sorusunun cevabı- en azından herkes için geçerli tek bir cevabı-ne yazık ki yok.


Ancak peşine düşebileceğimiz bazı sorular olabilir...


Beni en çok ne kaygılandırıyor, köklerinde ne olabilir, bu kaygıyı nasıl deneyimliyorum, fiziksel, duygusal, zihinsel ve varoluşumun mana boyutunda bana neye mal oluyor, şu an bu kaygıyla savaşmak yerine, varlığını kabul ederek neyi farklı yapabilirim, kaygımı anlamlı hangi davranış ile işlevsel hale getirebilirim?


Son olarak kaygı üzerine 3 kitap önerisi,


-KAYGI (ANKSİYETE) Helen Kennerley

-Kaygı Üzerine- Renata Salecl

-Kaygı ÇağI: SalgIn Zamanlarında Ruh Sağlığı- Kemal Sayar


İyi haftalar.


Gözde Berber Özbalaban

94 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page